Biografie

slide-2.jpg

Flamencogitarist Arturo Ramón heeft zijn sporen ruimschoots verdient in de Nederlandse muziekscene. Zijn virtuositeit en zijn gevoel voor ritme en melodie maken hem tot één van de meest complete flamencogitaristen van Nederland.

Arturo Ramón is geboren in Den Haag in 1981 als zoon van een Nederlandse moeder en een Spaanse vader. Op zijn elfde is hij begonnen met gitaarspelen en op zijn vijftiende ging hij naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag om klassiek gitaar te studeren. Al snel daarna maakte hij contact met de flamenco en verdiepte hij zich in deze stijl. Zijn eerste lessen nam hij bij Johan Frauenfelder. Na twee jaar studeren in Den Haag besloot hij zich volledig toe te wijden aan de flamencogitaar, en vervolgde hij zijn studie bij Paco Peña, Ricardo Mendeville en Hans van Gogh aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij in mei 2003 afstudeerde. Tijdens zijn studie volgde hij masterclasses bij o.a. de flamencogitaristen Paco Serrano en Moraíto en de flamencozangers David Pino en José Parrondo.

Al tijdens zijn studie begon Arturo met optreden, niet alleen als sologitarist, maar ook als begeleider van flamencozang en flamencodans met groepen als: Primos del Norte, NL Mundo, Algo Así, Flamenkika en The Hungry Gods. Met hen heeft hij opgetreden in de meeste West-Europese landen en ook in Turkije, Marroko, Ethiopië en Argentinië. Van 2003 tot 2010 trad hij jaarlijks op in theatertournees met de groep La Primavera o.l.v. flamencodanseres Mascha Meijman.

 

 

Buiten het geven van optredens, heeft Arturo Ramón zich ook toegelegd op de studio-techniek en meegewerkt aan verschillende cd's als gitarist, technicus en producent. In 2005 bracht hij zijn debuutalbum uit als sologitarist, getiteld ‘Matices’, en drie jaar later bracht hij de cd/dvd ‘Doce Meses’ uit met Primos del Norte, met de percussie van Udo Demandt en de flamencozang van Erminia Fernández Córdoba.

In 2008 deed hij samen met flamencozanger Carlos Denia mee aan het programma Reizigers uit Radjastan van het Internationaal Danstheater en reisde daarmee naar Duitsland en India. In het jaar daarop werkte hij weer mee met het Internationaal Danstheater, samen met zijn vrouw en flamencozangeres Erminia Fernández Córdoba, aan de theatertournee Stampende Stilte.

Met de groep The Hungry Gods en de acteurs Oscar Siegelaar en René Groothof trad hij in 2010 op in de kindermuziektheatervoorstelling Frank en Stein o.l.v. Marcel Sijm.

Tijdens de derde Flamenco Biënnale Nederland in 2011 speelde Arturo Ramón werken van de componisten Florian Magnus Maier en Mauricio Sotelo, samen met het Nieuw Ensemble, zanger Arcángel en danseres Fuensanta la Moneta.

Tussen 2012 en 2015 werkte hij mee aan verschillende edities van De Uitdaging o.l.v. Thijs Borsten met o.a. Erminia Fernández Córdoba, Ernst Daniël Smid, Carlos Denia en Tania Kross.

Van 2017 t/m 2019 werkte hij mee aan een flamenco versie van de opera Carmen van Bizet o.l.v. Tania Kross.

Vanaf 2017 speelt hij in theaters de voorstelling Casa Ibérica samen met Magda Mendes, Ward Veenstra, Udo Demandt en Erminia Fernández Córdoba.