Biografie

slide-2.jpg

Arturo Ramón heeft zijn sporen ruimschoots verdient in de nederlandse muziekscene. Zijn virtuositeit en zijn gevoel voor ritme en melodie maken hem tot één van de meest complete gitaristen van Nederland.

Arturo Ramón is geboren in Den Haag in 1981 als zoon van een Nederlandse moeder en een Spaanse vader. Op zijn elfde is hij begonnen met gitaar spelen en op zijn vijftiende ging hij naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag om klassiek gitaar te studeren. Al snel daarna maakte hij contact met de flamenco en verdiepte hij zich in deze stijl. Zijn eerste lessen nam hij bij Johan Frauenfelder. Na twee jaar studeren in Den Haag besloot hij zich volledig toe te wijden aan de flamencogitaar, en vervolgde hij zijn studie bij Paco Peña, Ricardo Mendeville en Hans van Gogh aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij in mei 2003 afstudeerde. Tijdens zijn studie volgde hij masterclasses bij o.a. de gitaristen Paco Serrano en Moraíto en de zangers David Pino en José Parrondo.

Al tijdens zijn studie begon Arturo met optreden, niet alleen als sologitarist, maar ook als begeleider van flamencozang en -dans met groepen als: Primos del Norte, NL Mundo, Algo Así, Flamenkika en The Hungry Gods. Met hen heeft hij opgetreden in de meeste West-Europese landen en ook in Turkije, Marroko, Ethiopië en Argentinië. Vanaf 2003 treedt hij jaarlijks op in theatertournees met de groep La Primavera o.l.v. danseres Mascha Meijman.

 

 

Buiten het geven van optredens, heeft hij zich ook toegelegd op de studio-techniek en meegewerkt aan verschillende cd's als gitarist, technicus en producent. In 2005 bracht hij zijn debuutalbum uit als sologitarist, getiteld Matices, en drie jaar later bracht hij de cd/dvd Doce Meses uit met Primos del Norte, met de percussie van Udo Demandt en de zang van Erminia Fernández Córdoba.

In 2008 deed hij samen met flamencozanger Carlos Denia mee aan het programma Reizigers uit Radjastan van het Internationaal Danstheater en reisde daarmee naar Duitsland en India. In het jaar daarop werkte hij weer mee met het Internationaal Danstheater, samen met zijn vrouw Erminia Fernández Córdoba, aan de theatertournee Stampende Stilte.
Met de groep The Hungry Gods en de acteurs Oscar Siegelaar en René Groothof trad hij in 2010 op in de kindermuziektheatervoorstelling Frank en Stein o.l.v. Marcel Sijm.
Tijdens de derde Flamenco Biënnale Nederland in 2011 speelde hij werken van de componisten Florian Magnus Maier en Mauricio Sotelo, samen met het Nieuw Ensemble, zanger Arcángel en danseres Fuensanta la Moneta. In de zelfde Biënnale verleende hij zijn medewerking aan de kindermuziektheatervoorstelling Flamenkita met de theatergroep Samba Salad o.l.v. Herman Link en Rita Iny.